×
Αρχική Προϊόντα Natural 4 Συμβουλές & Προφυλάξεις Aroxol Earth Choice Διαφημίσεις Προσφορές Διαγωνισμός

Έντομα / Culex sp. (κοινό κουνούπι)

Τα Culex είναι από τα πλέον διαδεδομένα κουνούπια στην Ελλάδα, βρίσκονται παντού και είναι τα γνωστά μας κουνούπια που εμφανίζονται και δραστηριοποιούνται κατά την διάρκεια της νύκτας, μπαίνουν μέσα στα σπίτια και «ζουζουνίζουν», και είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά όταν προσπαθούμε να κοιμηθούμε.
Το Culex pipiens κατεξοχήν αστικό κουνούπι, ιδιαίτερα ανθρωπόφιλο, αναπαράγεται στις ανθρωπογενείς εστίες του αστικού συστήματος, ιδιαίτερα σε αγροτοκτηνοτροφικά χωριά.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κύρια από το τσίμπημα των κοινών κουνουπιών (Culex pipiens) που συναντώνται κυρίως μέσα στο αστικό περιβάλλον των οικισμών.
Το γένος Culex περιέχει είδη που είναι ενδιάμεσοι ξενιστές πολλών αρμποϊών και της φιλαρίασης.
Τα κουνούπια του γένους Culex είναι τα πιο ενοχλητικά για τους κατοίκους των πόλεων.
Σημαντικότερα είδη είναι το Culex pipiens και το Culex modestus.
Το είδος Culex pipiens μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε είδους υδατοσυλλογές, ακόμη και σε εστίες πλούσιες σε οργανικές ύλες (π.χ. λύματα). Γενικά θεωρείται κατεξοχήν κουνούπι των κατοικημένων περιοχών. Όλα τα λιμνάζοντα νερά, που προέρχονται από πόλεις και βρίσκονται σε ανοιχτό χώρο ή κάτω από τη γη είναι εν δυνάμει βιότοποι προνυμφών ιδίως όταν έχουν οργανικό φορτίο.
Το Culex pipiens θεωρείται υπεύθυνο για τη μετάδοση αρμποϊών και διροφιλαριών. Η όχληση που προκαλούν τα θηλυκά άτομα παραμένει γενικά περιορισμένη κοντά στους χώρους παραγωγής τους και πλήττει κυρίως τη νύχτα το εσωτερικό των οικιών.